Danger Close – Majoor Marco Kroon

Ridder Militaire Willems-Orde (RMWO)

Boek ‘Danger Close’ is verschenen – kapitein Marco Kroon, zijn gevecht in Afghanistan én in Nederland

| Geen reacties

PERSBERICHT

19 november, Utrecht.  Danger Close van kapitein Marco Kroon is verschenen.  Als commandant stond hij aan het hoofd van een peloton van de Nederlandse Special Forces in Afghanistan. Hun acties behoorden tot de succesvolste uit de Nederlandse krijgsgeschiedenis, maar bleven tot nu toe grotendeels geheim.

Danger CloseDe Nederlandse Special Forces in Afghanistan hadden één taak: beveiliging van de opbouw van Kamp Holland. Maar de dreiging van de Taliban was groot en geen leven was zeker. Steeds dieper drong de kleine groep Nederlandse commando’s door in vijandig gebied. Ze werkten hierbij samen met de Australiërs.

De gebeurtenissen en dialogen in Danger Close zijn gebaseerd op feiten, maar beschreven vanuit de eigen herinnering en interpretatie. De publicatie van het boek komt op een gevoelig moment: kort voor een nieuwe missie van de commando’s, nu in Mali. Wat zegt Danger Close over de methodes en tactieken van de Special Forces?

Terug in Nederland is Marco Kroon wegens zijn acties in Afghanistan gedecoreerd met de Militaire Willems-Orde, de hoogste onderscheiding van ons land. Hierna wachtte hem nog een gevecht: dat tegen zware beschuldigingen van drugs- en wapenhandel. Hoe kwamen deze beschuldigingen tot stand, waarom heeft Marco Kroon zich niet eerder in het openbaar verweerd, en wat bleef er tot nog toe verzwegen? Lees Danger Close!

marco 1
2009: Koningin Beatrix reikt Militaire Willems-Orde uit

marco 22006:   Marco Kroon in Afghanistan

Fragment uit Danger Close
We houden halt. Een vreemd gevoel bekruipt me. Onrust, ongemak. Priemende ogen vanuit het donker. Ben ik nog wel alleen? Ik maak me klein en zak op mijn knie. Is hier iemand? Schud mijn hoofd om wakker te worden. Wil opstaan, maar mijn knie zit vast. Ik kijk omlaag. Fuck, het is een mens! Langzaam kijk ik rond. Overal doden, als lage heuveltjes in het veld. Ik trek mijn knie los, sta op en ga verder. ‘Voorwaarts!’

www.danger-close.nl

www.twitter.com/mkdangerclose

Generaal de Kruif ontvangt eerste exemplaar
De commandant van de Koninklijke Landmacht, luitenant-generaal Mart de Kruif, zal maandag 25 november het eerste exemplaar van Danger Close in ontvangst nemen. Hij zal daarbij ingaan op het belang van boeken van militairen over hun werk en het verhaal van Marco Kroon koppelen aan zijn eigen ervaringen in Afghanistan. De Kruif heeft als Regional Commander South ruim een jaar leiding gegeven aan de Internationale Stabilisatiemacht Afghanistan. Hij heeft toen een internationale troepenmacht van 45.000 militairen tijdens een ‘ernst inzet’ aangestuurd en daar indrukwekkende ervaringen mee opgedaan.

Boekgegevens
Titel: Danger Close
Auteur: Marco Kroon
Uitgever: UHB uitgevers
ISBN: 978-90-820036-1-1
Verkoopprijs: 19,95 euro
Verschijnt: 19 november 2013
Omvang: 232 pagina’s + 16 pagina’s foto full colour
Formaat: 15,5 cm x 23,5 cm
Uitvoering: paperback

Marco Kroon vertelt over zijn tijd als commandant van een Special Forces  peloton in Afghanistan, over de Ridderslag en zijn val van hero to zero.

Kapitein Marco Kroon is niet beschikbaar voor interviews of media-optredens.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.